Tłuszczak

Tłuszczak jest łagodnym nowotworem zbudowanym z dojrzałych komórek tłuszczowych, tzw. adipocytów. Z reguły jest bezbolesny i nie zagraża zdrowiu i życiu.Tłuszczak – przyczyny

Przyczyny powstawania tłuszczaków nie zostały do końca określone. Badania wykazują, że główną rolę najprawdopodobniej odgrywają czynniki genetyczne. Do grupy większego ryzyka zaliczają się więc osoby, w których rodzinie zdiagnozowano tłuszczaki. Zmiana może występować też u ludzi w wieku 40-60 lat, cierpiących na nadwagę lub na chorobę Cowden, która sprzyja rozwojowi łagodnych ognisk nowotworów.Tłuszczak – charakterystyka

Tłuszczak występuje pod postacią owalnego lub podłużnego guza wyczuwalnego pod powierzchnią skóry. Jest miękki w dotyku i zwykle można go przesunąć palcami. Zmiana cechuje się powolnym rozrostem i zazwyczaj małymi rozmiarami rzędu 1 -2 centymetrów. Tłuszczaki z reguły występują pojedynczo, najczęściej na plecach, udach i ramionach. W rzadkich przypadkach objawiają się w postaci skupisk (tzw. tłuszczaki mnogie).Tłuszczak – leczenie

W większości przypadków nie ma konieczności leczenia tłuszczaków, chyba że ich rozmiar lub lokalizacja powodują fizyczny bądź kosmetyczny dyskomfort. Tłuszczaki usuwa się metodą chirurgiczną poprzez nacięcie skóry i wydobycie guza. Najczęściej zabieg ten skutkuje całkowitym wyleczeniem i brakiem nawrotów. Mniej skuteczną metodą jest stosowanie liposukcji. Polega ona na odessaniu nagromadzonego tłuszczu za pomocą strzykawki i wyciągnięciu torebki łącznotkankowej.